להיות מדענית ישראלית – תכנון ומימוש קריירה
סיינס אברוד גאה להציג תכנית ייחודית השואפת לתמוך בחוקרות השוקלות לשוב לישראל ולהביא עימן את הניסיון, הקשרים והידע לאקדמיה ולתעשייה הישראלית. תכליתה של התוכנית לתמוך בהתפתחותן של המדעניות ובסיכוייהן למקסם את יכולותיהן ולממש את שאיפותיהן המקצועיות.
נתונים ממגוון מקורות מעידים כי בפני נשים ניצבים אתגרים ייחודיים, הנובעים ממכלול חסמים, חיצוניים ופנימיים, המאפיינים את בניית הקריירה. כחלק ממגמה לקידום שיוויון מיגדרי בתפקידים בכירים בסגל האקדמי ובתעשיה בישראל, ScienceAbroad פונה לנשים שהצליחו לפרוץ את מחסום היציאה לפוסט דוקטורט בחו״ל, במטרה לתמוך בשאיפתן להשלמתו בהצלחה ולמקסם את סיכוייהן במעבר לקראת השלב הבא בקריירה. ייחודה של התכנית ליווי ישראלי פותח דלתות המשלב גם רשת קשרים (נטוורקינג) פעילה היוצרת ומחדשת קשרים מקצועיים לישראל שיתכן ונפרמו, במידה כזו או אחרת, במהלך שנות השהות בחו״ל.
למי מיועדת התכנית?
התכנית לפיתוח מנהיגות ויכולות מקצועיות מיועדת לחוקרות ישראליות הנמצאות בצומת דרכים בבחירתם בנתיב הקריירה – לקראת סיום דוקטורט, פוסט-דוקטורט או שינוי משמעותי אחר בקריירה.
מטרות התכנית
- לקדם שיוויון מיגדרי בתפקידים בכירים בסגל האקדמי ובתעשייה בישראל.
- לאפשר לנשים ישראליות החיות בחו״ל תנאים התומכים במימוש הפוטנציאל הטמון בהן ובשאיפותיהן.
- ליצור מיקוד ובהירות בצומת משמעותי בתהליך קבלת ההחלטות.
- לסייע בחידוש רשת קשרים מקצועית לקראת חזרה לישראל.
מבנה התוכנית
– התכנית מעוצבת בצורה דו שלבית
שלב א’ – שלב קבוצתי הכולל חמישה מפגשים מונחים מקצועית ליצירת בהירות ומיקוד וחיזוק יכולות רלוונטיות. התהליך הקבוצתי מאפשר שיתוף והעצמה הדדית, יצירת קבוצת נטוורקינג פעילה והגברת המחוייבות לתהליך האישי.
שלב ב’ – שלב אישי הכולל תהליך מנטורינג ורישות שבמרכזו ליווי אישי של מנחות ישראליות בכירות במגזר הציבורי, באקדמיה ובתעשייה הישראלית. שלב זה מאפשר קידום התהליך ומימוש המטרות האישיות.
צוות התוכנית
יועצת אקדמית- פרופ’ רחל ארהרד
פרופ’ ארהרד היא פרופ’ חבר בבי”ס לחינוך של אוניברסיטת תל-אביב מאז 2007 ושימשה יועצת נשיא אוניברסיטת תל-אביב להוגנות מגדרית. בתקופת כהונתה פעלה רבות לקידום נשים חוקרות ובפרט הוצבה מטרה להעלות בתוך תוך חמש שנים את מספר חברות הסגל האקדמי באוניברסיטה מ-29% ל-35%. פרופ’ ארהרד מנהיגה ופעילה במגוון רחב של גופים במגזר השלישי. היא חברה בועדה המייעצת של סיינס אברוד.
מיקום ומועדים
התוכנית מתוכננת להתקיים בשלושה מרכזי סיינס אברוד.
ניו יורק – המפגשים הקבוצתיים יתקיימו באוניברסיטת רוקפלר
1230 York Ave, New York
כסדרת מפגשים שבועיים/דו-שבועיים, החל מ-2 באוקטובר 2018
בוסטון וסטנפורד – פרטים יפורסמו לקראת פתיחת הקבוצות.
השתתפות ודמי רצינות
מוזמנות להשתתף בתוכנית חוקרות החברות בארגון סיינס אברוד שנמצאות לקראת צומת החלטה בקריירה. במהלך ההרשמה לתוכנית ייגבו דמי רצינות של $50 ממשתתפת.
מבנה התוכנית
התכנית מעוצבת בצורה דו שלבית –
שלב א’ – שלב קבוצתי הכולל חמישה מפגשים מונחים מקצועית ליצירת בהירות ומיקוד וחיזוק יכולות רלוונטיות. התהליך הקבוצתי מאפשר שיתוף והעצמה הדדית, יצירת קבוצת נטוורקינג פעילה והגברת המחוייבות לתהליך האישי.
שלב ב’ – שלב אישי הכולל תהליך מנטורינג ורישות שבמרכזו ליווי אישי של מנחות ישראליות בכירות במגזר הציבורי, באקדמיה ובתעשייה הישראלית. שלב זה מאפשר קידום התהליך ומימוש המטרות האישיות.
פרטי התוכנית
שלב א’ – המפגשים הקבוצתיים
- מפגש פתיחה; חזון אישי
הצגת תכני ומטרות התוכנית, הכרות ותיאום ציפיות, יצירת תוכנית צמיחה אישית ומקצועית. - מיומנויות אישיות ומיתוג עצמי
השתתפות בכנסים, פרזנטציות וראיונות.
זיהוי חוזקות, יתרונות וכישורים למול חולשות וחסמים אישיים. - משא ומתן ויצירת שיתופי פעולה מושגי יסוד, תירגול מעשי, זיהוי הערך הייחודי ונטיות במשא ומתן.
- איזון קריירה-משפחה אתגרים ייחודיים בשילוב קריירה, זוגיות ומשפחה עבור נשים בשלב הפוסט דוקטורט בחו״ל ודרכי התמודדות.
- קידום וקרירה שיקולים והעדפות בבחירת נתיב קריירה, יצירת רשת קשרים פעילה, התאמת מנטורית.
סיכום השלב הקבוצתי.
שלב ב’ – ליווי / מנטורינג
שלב ב’ של התוכנית יכלול ליווי / מטורינג של חוקרות ישראליות בכירות מהתעשיה, המגזר הציבורי והאקדמיה.
לאחר החלק הקבוצתי תותאם ותוצמד לכל משתתפת בתוכנית חוקרת ישראלית בכירה כמלווה / מנטורית בהתאם לתחום התמחותה ושאיפות הקריירה שלה. החוקרת המלווה תהווה קשר לשוק העבודה בישראל, תחשוף את המשתתפת לאופציות העומדות בפניה ולתמונה הרחבה, תחזק תחומים בהם יתבקש חיזוק, תתייעץ ובמידת האפשר תפתח דלתות ותקל על מציאת השלב הבא בקריירה.
שלב ב’ של התוכנית כולל ליווי / מטורינג אישי של חוקרות ישראליות בכירות מהתעשיה, המגזר הציבורי והאקדמיה.
לאחר החלק הקבוצתי הותאמה והוצמדה לכל משתתפת בתוכנית חוקרת ישראלית בכירה כמלווה / מנטורית בהתאם לתחום התמחותה ושאיפות הקריירה שלה.
החוקרת המלווה מהווה קשר לשוק העבודה בישראל, חושפת את המשתתפת לאופציות העומדות בפניה ולתמונה הרחבה, מחזקת תחומים בהם מתבקש חיזוק, מייעצת ובמידת האפשר פותחת דלתות ומקלה על מציאת השלב הבא בקריירה.
התוכנית מתקיימת בזכות התמיכה הנדיבה של קרן קתרין איימס והפעלתה ממומנת בחלקה על ידי המרכז לקליטה במדע במשרד העליה והקליטה.
מלגות בתר-דוקטורט לעולים ותושבים חוזרים דרך המרכז לקליטה במדע במשרד העליה והקליטה
מלגה למשך שנתיים – לכיסוי הוצאות שכר הלימוד ודמי הקיום.
עולה – תחילת הסיוע לא יאוחר משלוש שנים ממועד עלייה.
תושב חוזר – שהייה של לפחות חמש שנים בחו”ל. תחילת הסיוע לא יאוחר משנה ממועד חזרה.
מותנה בקבלה כתלמיד מחקר באחת האוניברסיטאות המוכרות בישראל.
המלגה מיועדת לנשים וגברים כאחד.
לפרטים נוספים:
https://www.gov.il/he/departments/units/research_science