מלגות לפוסט דוקטורט

מציאת מלגה למימון מלא או חלקי של תקופת הפוסט דוקטורט הינה בעלת חשיבות רבה בהיבט הכלכלי והמקצועי. ראשית, מלגת מחקר מלאה מאפשרת עצמאות וחוסר תלות כלכלית במנחה ובתקציביו. כמו כן, מלגות נוספות (שמתווספות למלגות מלאות), כגון מלגות שונות לקידום נשים או מלגת IDT-ScienceAbroad, מאפשרות לעמוד בקושי הכלכלי הגדול שמלווה את המעבר לחו”ל ואת השנה הראשונה בפוסט, כאשר בחלק גדול מהמקרים בן/ת הזוג אינם עובדים. כמו כן, היכולת להשיג מלגה עצמאית פותחת דלתות במעבדות המבוקשות ביותר ומספקת יתרון על פני מועמדים ללא מלגה. לבסוף, מלגת פוסט דוקטורט, במיוחד היוקרתיות שביניהן, הן תוספת איכותית לקורות החיים ויכולות למנף ולדחוף קדימה במסלול המחקרי התחרותי ולמקם אותך כמועמד מוביל בעת הגשת המועמדות למשרה אקדמית.

הגורמים העיקריים שמשפיעים על היכולת להשיג מלגה הם:

  1. איכות המחקר בדוקטורט ופרסומים – חשוב שיהיה לפחות מאמר מחקרי אחד כמחבר ראשון על מנת לעמוד בתחרות הקיימת על המלגות.
  2. הצעת המחקר והמעבדה/מנחה המארח/ת – ישנו משקל רב, במיוחד במלגות היוקרתיות יותר, להצעת המחקר שיתבצע בפוסטדוקטורט ולהתאמת ורמת המעבדה שבה יתבצע המחקר.
  3. פרק הזמן מסיום הדוקטורט – בחלק גדול מאד של המלגות ההגשה מוגבלת לאנשים שסיימו את הדוקטורט לאחרונה (לרוב עד 2-3 שנים מהסיום). לכן, הרבה יותר קשה להשיג מלגות לפוסטדוק שני.
  4. גיל – במרבית המלגות כבר אין הגבלת גיל, אך ישנן כאלו שעדיין מגבילות (לרוב עד גיל 35).
  5. מכתבי המלצה – למכתבי ההמלצה יש חשיבות גדולה. כמובן שלמכתב ההמלצה מהמנחה לדוקטורט יש משקל רב. כמו כן, מאחר וחלק גדול מהמחקרים מתבצעים כיום בשיתופי פעולה, במידה וניתן, רצוי להשיג מכתב המלצה ממישהו ממחלקה שונה או ממוסד אקדמי שונה מזה שבו התבצע הדוקטורט. ודאו כי המכתב יהיה מכותב למלגה הספציפית אליה אתם מגישים ולא מכתב כללי.
  6. מעורבות חברתית – בחלק מהמלגות יש משקל למעורבות חברתית של המועמד ולתרומתו לקהילה.

רצוי להתחיל בחיפוש מלגות כשנה וחצי לפני תאריך הנסיעה המיועד. למרבית המלגות יש תאריכי הגשה פעם בשנה (ישנן מלגות מועטות עם תאריכי הגשה פעמיים בשנה או כאלו שניתן להגיש כל השנה) ולכן חשוב למצוא את המלגות הרלוונטיות ולהכניס תזכורות ביומן להגשת מועמדות לאותן מלגות. בחלק גדול מהמלגות לפוסטדוקטורט צריך כבר לדעת את נושא המחקר והיעד אליו נוסעים, לכן חשוב להתחיל לחפש מקום לפוסט כשנתיים-שנה וחצי לפני שרוצים לנסוע. החיפושים צריכים להתמקד באתרים של האוניברסיטאות השונות (מזכירויות אקדמיות וכד’), שמכילים רשימות של מלגות רלוונטיות (בקרוב ניתן יהיה למצוא רשימת מלגות גם באתר של סיינס אברוד) ובפרסומים וקולות קוראים שנשלחים מעת לעת. כמו כן, מומלץ לערוך חיפוש ולהתייעץ עם המנחה בחו”ל בנוגע למלגות ספציפיות לתחום המחקר או מוסד המחקר אליו מתעדים לנסוע.

חשוב לזכור שלפעמים לוחות הזמנים לא מסתדרים ולא מצליחים למצוא מלגה לפני הנסיעה. אל תאמרו נואש, אם מצאתם מקום איכותי שיקבל אתכם לפוסט ללא מלגה תמיד תוכלו להגיש בקשות למלגות גם משם. אמנם חלק גדול מהמלגות מהארץ צריכות להיות מוגשות על ידי מי שנמצא בארץ במועד ההגשה, אך יתכן וישנן מלגות חדשות שיפתחו בפניכם מפני שאתם במוסד אקדמי חדש במדינה חדשה.

לא לשכוח! הכי חשוב זה ליהנות ולהפיק את המרב מתקופת הפוסטדוקטורט. זו ההזדמנות לפרוש כנפיים ולפתח עצמאות מחקרית, ללמוד שיטות מחקר חדשות ולהיחשף לתחומי מחקר מגוונים ודרכי חשיבה שונות. לא פחות חשוב, זה הזמן להיחשף ולהיפתח לתרבויות חדשות, לטייל ולחוות. זהו רגע במסלול שבו הדאגה היא לעצמך – למחקר שלך ולמשפחה שלך – אין סטודנטים לדאוג לעתידם, לא צריך לדאוג לקביעות, אין ועדות שצריך לשבת בהן, וכו’. זוהי תקופה שלא תחזור – תמצו אותה עד תום.

שיהיה המון בהצלחה!

כתבות דומות

תחרות חדשנות למלחמה באנטישמיות // ד”ר רועי צזנה

השנה היא שנת 2024. בערים המתקדמות בעולם אפשר למצוא מכוניות אוטונומיות על...

ראיון עם מדען חוזר, עם ד”ר אהרון (רוני) אזגורי

משרה נוכחית – מרצה בכיר במחלקה להנדסה כימית וביוטכנולוגיה באוניברסיטת אריאל. באילו...

מסר ליום האשה מיו”ר הארגון, פרופ’ רבקה כרמי

לכל מדעניות רשת סיינס אברוד באשר הינכן, שלום וברכה. יום האשה השנה...

ראיון עם מדענית חוזרת, עם ד”ר מיכל ארד

משרה נוכחית – VP Academia and Science, Awz Ventures באילו תחומים עסקו...

אירוע הפתיחה של Synergy Innovate של את”א יוצא לדרך!

האם תהיתם איך חדשנות ברפואה באה לידי ביטוי במלחמת חרבות ברזל? איך...

התפרסם הקול הקורא השני לתוכנית לתמיכה בהעסקת חוקרים מצטיינים במעמד חוקר בשיתוף עם המרכז לקליטה במדע במשרד העלייה והקליטה

***שימו לב, מועד ההגשה נדחה ל 12.5.24*** הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה...

הכירו את מרכז הסרטן המשולב הטכניוני – ראיון עם מנהל המרכז (שמגייס!)

שלום פרופ’ אמיר אורין, ראש מרכז הסרטן המשולב הטכניוני ספר על המרכז: מרכז...

יש לך דוקטורט, או עד שנה לסיומו? זה הזמן להוביל את השינוי

נפתחה ההרשמה להגשת מועמדות למחזור י”ד של תוכנית ממשק – ממדע למדיניות, מבית...

התפרסם קול קורא למתן מלגות למדענים חוזרים ע”ש יצחק שמיר למשתלמים במחקר לשנת 2024

משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה (להלן – המשרד) מפרסם בזאת קול קורא לקבלת...