בהצלחה בדרך החדשה בחו”ל!

השעון מתקתק ואתם סופרים את הימים והשעות עד הטיסה? ההתרגשות מובנית מאליה, וגם אנחנו ב-ScienceAbroad מתרגשים אתכם. המסע אל הפוסט דוקטורט כרוך בעזיבה של הארץ למספר שנים, התאקלמות במקום החדש הן ברובד האקדמי-מחקרי והן ברובד החברתי (מציאת חברים חדשים, בני זוג, גני ילדים וכדומה). לכן, לצד הציפייה, חשוב להגיע מוכנים ככל הניתן. להלן רשימה קצרה של טיפים, שיכולים לחסוך לכם זמן, כסף, ומאמץ, עם ההגעה לבית החדש מעבר לים.

מכתב הזמנה רשמי – דאגו לקבל מכתב הזמנה רשמי מן האוניברסיטה המארחת – מכתב המפרט את תנאי הפוסט דוקטורט (כולל תאריכים ושכר), וכל היבט חיוני אחר שסוכם מול המוסד האקדמי. הזמנה זו תשמש אתכם כמעט בכל מהלך בירוקרטי הקשור בהתבססות במדינת היעד – החל מהגשת בקשה לויזה ועד חתימה על חוזה שכירות לדירה. כמו כן, מומלץ לבדוק מול האוניברסיטה האם תוכרו כסטודנטים מתקדמים או חוקרים אורחים, על מנת לדעת מה סטטוס הויזה הנדרש מכם.

ערכו רשימה אילו אישורים מקצועיים יידרשו מכם, והשיגו אישורים אלו מראש – אם לדוגמה אתם מועמדים לעבוד בבתי חולים, הקפידו לבדוק מהם האישורים המקצועיים הנדרשים. כמו כן, קראו את ‘האותיות הקטנות’ באתרי השגרירויות כדי להימנע מהפתעות (הקנדים לדוגמה, דורשים תעודת יושר ממשטרת ישראל כחלק מתהליך הגשת המועמדות לויזה). בחנו היטב את נושא הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות במדינות היעד, והיערכו מראש ככל הניתן.

הכינו בישראל מראש מסמכים ביורוקרטים נוספים ונחוצים – האפשרויות הן רבות ושונות בהתאם לנדרש בכל מדינה ומדינה, אך מחשבה מראש תוכל למנוע כאבי ראש בהמשך. לדוגמה, הביאו תעודת נישואין מתורגמת וחתומה ע”י נוטריון, תעודות לידה מתורגמות (ניתן לקבל במשרד הפנים), אישורי סיום לימודים מבתי הספר של הילדים (כיתה, מקצועות שנלמדו, דגש על רמת הילד בשפה האנגלית). ניתן לתרגם את תעודת הסיום של הילד. למעוניינים, ניתן לרכוש מספר טלפון ישראלי שיוכל לשמש אתכם בחו”ל, בעלות שיחה שהיא כשל שיחה מקומית בישראל.

הכינו מראש נתונים רפואיים – וודאו שאתם והילדים מחוסנים בכל החיסונים הנדרשים לפי מדינת היעד – ישנן מדינות בהן בתי הספר והגנים מקפידים מאד על העניין (עד למניעת הרשמה למי שאינו מציג אישור על ביצוע חיסונים כנדרש). במידה ולמי מבני המשפחה יש בעיות רפואיות, חשוב להצטייד במכתב מהרופא (מכתב הכתוב בשפת מדינת היעד), ובשמות התרופות (כולל מרכיבים פעילים או שמות של תרופות ‘מקבילות’ גנריות). מומלץ לברר מראש כיצד ניתן להשיג תרופות אלו במדינת היעד, ומה עלותן שם. במידת הצורך, יש לדאוג לביטוח בריאות “מהארץ” עד לתאריך תחילת הכיסוי הביטוחי במדינת היעד.

בססו היכרות מוקדמות מול המחלקה האקדמית המארחת – עוד טרם ההגעה למדינת היעד, מומלץ ליצור קשר עם המחלקה או עם מכון המחקר האקדמי שיארח אתכם. מחלקות רבות מנוסות בקליטת חוקרים זרים, ויוכלו לסייע בצליחת היבטי הביורוקרטיה של המעבר. גורמים במחלקה יוכלו לקשר אתכם לחוקרים אחרים (זרים או גם מקומיים) שיספקו לכם מראש טיפים חשובים בנושאים כמו  דיור, לימודים ומסגרות לילדים, תעסוקה לבני הזוג ועוד.

צרו קשר עם המשרד הבינלאומי במוסד האקדמי המיועד – באוניברסיטאות רבות פועל משרד בינלאומי האמון על  טיפול וסיוע לסטודנטים וחוקרים זרים הרשומים במקום.  ניתן לפנות למשרד הבינלאומי עוד טרם הגעתכם למדינת היעד. מומלץ לפיכך לברר מראש איזה שירותים מוצעים במשרד, וכיצד היועצים במקום יכולים לסייע. יש אוניברסיטאות הדורשות להירשם לפגישה מול אחד היועצים במשרד. גם אם הרישום והפגישה נראים כמו טרחה בימים הראשונים של המעבר לחו”ל, כדאי להתאמץ ולעשות זאת – יועצי המשרד הבינלאומי יוכלו לסייע בשלבי הקליטה באוניברסיטה וכן בשלבים מאוחרים יותר של חידוש ויזה ואישורי עבודה.

מגורים – נושא המגורים משתנה בין אוניברסיטאות שונות, ולכן קשה לספק עצות גורפות בהקשר זה. מומלץ לבחון האם האוניברסיטה אליה תגיעו מציעה מגורים לחוקרים (ואם כן, האם הם אכן יותר אטרקטיביים מדיור לא אוניברסיטאי), והאם יש לאוניברסיטה אתר אינטרנט יעיל המאפשר חיפוש דיור מחוץ לקמפוס. במידה ויש לכם קשר למחלקה או למכון מחקר בו תשהו, מומלץ מאד לבקש מהם המלצות או סיוע בנושא זה. כמו בכל מקום בעולם, אין עצה טובה יותר מזו של המקומיים – בעיקר בנושאי דיור. בעת בחירת אזור המגורים, אל תשכחו לייחס חשיבות לנושא התחבורה והמרחקים ממקומות העבודה והלימודים. במדינות מסוימות, כתובת מגורים היא חיונית בתנאי מקדים לפני הרשמה לשירותים שונים ובכללם רישום בתי ספר לילדים.

משפחות – הקפידו לבדוק עוד מהארץ האם יש לאוניברסיטה גני ילדים ובית ספר יסודי, ומהם תנאי ההרשמה. היעזרו בעמיתים החדשים שלכם בכדי לבחור גני ילדים ובתי ספר באזור בו תתגוררו. היערכו לימים ראשונים קשים, שיכללו גם בדידות – החיים בעיר חדשה עלולים להיות מושפעים ממזג אוויר קשה, ורקימת קשרים חברתיים עשויה לארוך זמן. לכן, מומלץ לעקוב אחר הפעילויות החברתיות שמציע המשרד הבינלאומי – לעתים זו עשויה להיות דרך טובה ומהירה לפגוש משפחות של חוקרים כמוכם, שהגיעו מכל רחבי העולם ומחפשים גם הם חברה איכותית.

ספקו מענה רגשי לצד תמיכה פרקטית לילדים – לצד שיחות הכנה אודות המעבר, מומלץ לארוז לילדים משחקים וספרים אהובים, ואלבום קטן עם תמונות הבית, המשפחה והחברים שנשארים מאחור. לפני היציאה לדרך, ניתן ‘לתרגל’ עם ילדים שיחות סקייפ מול בני המשפחה הנשארים בישראל. לילדים שאינם דוברים את השפה המקומית במדינת היעד, ניתן להכין כרטיסיות קטנות עם משפטי מפתח בעברית ובשפת מדינת היעד, לצד איורים פשוטים. כרטיסיות אלו יכולות להקל עליהם מאד בשבועות הראשונים בבית הספר או בגן. ארזו לילדים בגדים מסוגים שונים, המספקים מענה לכל מזג אויר (גם כזה שאינו סביר ביעד אליו אתם נוסעים).

ריכוז שירותי סיינס אברוד לישראלים היוצאים לפוסט דוקטורט בחו”ל:

  • היעזרו בקהילות ScienceAbroad – המנהלים שלנו מזמינים אתכם לפנות אליהם בשאלות וישמחו לסייע בתשובות לשאלות מקומיות ובקליטה שלכם.
  • ניתן להיעזר ולהתייעץ לפני ההגעה גם בקבוצת הפייסבוק הגדולה וגם בקבוצות הלוקאליות (יש גם קבוצה לקימברידג’, מונטיראול, BAY בסן פרנסיסקו, ברקלי) – זהו משאב נהדר אשר יחבר אתכם עם חוקרים כמוכם, מתנדבים מקומיים בעלי רצון רב לסייע ולעזור – בכל שאלה ובכל היבט.
  • בנוסף, ביכולתכם להיעזר במנוע חיפוש החברים של סיינס אברוד.

כתבות דומות

תחרות חדשנות למלחמה באנטישמיות // ד”ר רועי צזנה

השנה היא שנת 2024. בערים המתקדמות בעולם אפשר למצוא מכוניות אוטונומיות על...

ראיון עם מדען חוזר, עם ד”ר אהרון (רוני) אזגורי

משרה נוכחית – מרצה בכיר במחלקה להנדסה כימית וביוטכנולוגיה באוניברסיטת אריאל. באילו...

מסר ליום האשה מיו”ר הארגון, פרופ’ רבקה כרמי

לכל מדעניות רשת סיינס אברוד באשר הינכן, שלום וברכה. יום האשה השנה...

ראיון עם מדענית חוזרת, עם ד”ר מיכל ארד

משרה נוכחית – VP Academia and Science, Awz Ventures באילו תחומים עסקו...

אירוע הפתיחה של Synergy Innovate של את”א יוצא לדרך!

האם תהיתם איך חדשנות ברפואה באה לידי ביטוי במלחמת חרבות ברזל? איך...

התפרסם הקול הקורא השני לתוכנית לתמיכה בהעסקת חוקרים מצטיינים במעמד חוקר בשיתוף עם המרכז לקליטה במדע במשרד העלייה והקליטה

***שימו לב, מועד ההגשה נדחה ל 12.5.24*** הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה...

הכירו את מרכז הסרטן המשולב הטכניוני – ראיון עם מנהל המרכז (שמגייס!)

שלום פרופ’ אמיר אורין, ראש מרכז הסרטן המשולב הטכניוני ספר על המרכז: מרכז...

יש לך דוקטורט, או עד שנה לסיומו? זה הזמן להוביל את השינוי

נפתחה ההרשמה להגשת מועמדות למחזור י”ד של תוכנית ממשק – ממדע למדיניות, מבית...

התפרסם קול קורא למתן מלגות למדענים חוזרים ע”ש יצחק שמיר למשתלמים במחקר לשנת 2024

משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה (להלן – המשרד) מפרסם בזאת קול קורא לקבלת...